Citaten en uitspraken van de kunstenaar                                       

Brancusi, Constantin (1876 - 1957)
In de kunst is eenvoud geen doel maar men komt door het benaderen van de ware betekenis van de dingen -ondanks zichzelf - tot eenvoud.

Als de werkelijkheid wordt gezien is alles mooi. Het zijn de gedachten van de mens die het universum in stukken breken.

Zoek niet naar formules, mystiek of duisternis. Ik geef je alleen maar vreugde. Zie mijn beelden zoals jij ze ziet. Hoe meer ze je al kijkend naderbij komen, hoe dichter ze bij God zijn.

Wanneer je een vis ziet denk je toch niet aan zijn schubben? Je denkt aan zijn snelheid, zijn drijven, zijn flitsende bewegingen gezien door het water.. .Wanneer ik vinnen, zijn ogen en zijn schubben zou afbeelden zou ik zijn beweging vasthouden, alleen een patroon of vorm van realiteit afbeelden. Ik wil alleen de flits van zijn geest weergeven.

Er zijn idioten die mijn werk abstract noemen. Dat wat zij abstract noemen is het meest realistische. Het echte is niet het zichtbare maar de idee, de essentie van dingen.

Direct houwen is de ware weg naar sculptuur, maar ook de slechtst denkbare voor diegenen die die weg niet kunnen bewandelen. En uiteindelijk doet het er niet toe of men direct houwt of niet. Het gaat om het werk zelf.

Kunst vertegenwoordigt geen ideeën maar brengt ze voort - zodat een waar kunstwerk intuïtief tot stand komt zonder van tevoren uitgedachte beweegredenen, omdat het zelf de beweegreden is en men daarvan vooraf geen rekenschap kan afleggen.

In alle dingen is een doel. Om tot dat doel te geraken, moet de mens boven zichzelf uitstijgen.

Mijn leven lang heb ik het wezen van de vlucht, van het vliegen dus, willen belichamen.

Het is niet moeilijk, de dingen te maken. Het is moeilijk de toestand te bereiken waarin we ze kunnen maken.

Wanneer we geen kinderen meer zijn, zijn we dood.

De "taille directe" is de ware weg naar de beeldhouwkunst, maar voor wie niet kan lopen, is het ook de slechtste weg. Ver zien is een ding. Ver gaan een ander.


vertaling en redactie: Fons Heijnsbroek  www.dekunsten.net